BEREKETLİ TOPRAKLARIN BEREKETLİ MEYVESİ ÜZÜM
Anadolu ve Kafkasya’yı içine alan bölge üzümün anavatanı kabul edilir. Ve Anadolu’da medeniyetin başladığı tarihler bağcılığın da başlangıcı sayılır. Anadolu uygarlıklarının üzüme verdiği değeri günümüze kadar ulaşan yapıların mimarisinde görmek bile mümkündür. MÖ 5000’lere kadar uzanan geçmişiyle uzun süredir insana eşlik eden bu meyve şimdi de Kültür ve Yaşam’ın konuğu.
“Asma” ismiyle bilinen ağacından salkım salkım sarkan üzümler hem göze hem damağa hitap eder. En çok aşina olunan ve sofralarda en çok tüketilen çeşidi ise yeşil üzümdür. Çeşidi diyoruz çünkü üzümün dünyada 15.000’in üzerinde, Anadolu’da ise 1.200 kadar çeşidi olduğu biliniyor.
Kırmızı üzümden siyah üzüme, pembeden mora farklı renkleri bulunan üzüm ülkemizde Trakya, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Bölgelerimizde bolca yetişir. Zaten Türkiye, tüm dünyada İtalya, Çin, ABD, Fransa ve İspanya’dan sonra 6. sırada gelen büyük üzüm üreticisidir.
Üzümün anti-aging, kan yapıcı ve kanserden koruyucu etkileri üzerine çok sayıda araştırma sonucu ortaya konmuştur. Bu konuda öne çıkan üzüm çeşitleri, kabuklarında gelişen “reveratol” isimli antioksidan madde nedeniyle siyah üzüm ve kırmızı üzümdür.
Bu bereketli meyvenin tazesi kadar kurusu da yarayışlıdır. Kuru üzüm çiğ olarak yenebildiği gibi geleneksel mutfağımızın üyelerinden hoşaf yapımı için de harika bir alternatiftir. Ve çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde de ülkemiz ABD ile birlikte başı çekmektedir.
Yaz meyvesi olan üzümün kışa saklanması için uygulanan en iyi yöntemlerinden biri pestil haline getirmektir. Kayısıdan, duttan, incirden yapılabildiği gibi üzümden de yapılabilen yaprak yaprak pestillerin içine kurutulmadan önce isteğe göre fındık, ceviz ya da badem de eklenebilir.
Üzümün dönüştüğü en tatlı ve faydalı biçimlerden biri de tabii ki pekmez… Bu ürün de yazlık meyveyi dört mevsim kullanabilmenin yollarından biridir. Özellikle soğuk kış günlerinde öğünlerde yer vereceğiniz pekmez sayesinde enerji ihtiyacınızı kolayca sağlayabilirsiniz.
Üzümü kurutabilir, kaynatabilir, özünü çıkararak şifa bulabilirsiniz. Ama en lezzetli ve keyifli hallerinden biri tam mevsiminde suyunu sıkarak içmektir. Bir de genellikle kuru üzümlerden yapılan üzüm şırası vardır ki et yemeklerinin yanında afiyetle içebileceğiniz bir lezzettir.
1,023 okunma